Expertise

Innovatieve organisaties

“Kies verschillende inrichtingen per domein, er is geen one size fits all mogelijkheid voor de hele gemeente meer”
Age Veenstra, Gemeentesecretaris Soest

De decentralisatie van overheidstaken brengt de gemeente meer verantwoordelijkheid, een dynamischer productaanbod en forceert meer samenwerkingen. De veranderingen dienen zich in een hoog tempo aan, wat de publieke sector forceert om zich dynamisch te organiseren. Immers, stilstand is achteruitgang.

Dynamisch organiseren vraagt wat van je organisatie. Je vraagt om flexibiliteit, wendbaarheid, cultuurveranderingen en een andere houding en gedrag van je medewerkers (de ambtenaar 2.0). De van oudsher verticaal georganiseerde gemeente moet zich horizontaler en open op gaan stellen.

In hoeverre is een puur hiërarchisch model nog relevant? Visionairs stellen dat het gemeentehuis volledig uit het straatbeeld verdwijnt, omdat er simpelweg geen vaste plek meer nodig is om de verschillende rollen te kunnen beoefenen.

Möbius gelooft dat we de ambtenaar 2.0 of 3.0 al ver voorbij zijn en inmiddels zijn aanbeland bij de ambtenaar 4.0: een medewerker die zijn weg vindt in een organisatie waarin leiderschap gedeeld is. Het gaat niet meer over het leiderschap van enkelen, maar om persoonlijk leiderschap van velen. Dat kan alleen vanuit een basisvertrouwen in de competenties en intenties van medewerkers. Juist die basis is essentieel bij nieuwe organisatievormen als zelfsturing, agile of holacracy.

Onze inzichten
Recente nieuwsberichten en downloads

Insight

Voor 2018? Een kristalheldere purpose!

Feedback op mijn boek ZEAL gaat zo nu en dan wel eens over het woordje ‘purpose’, dat het zelfs geschopt heeft tot hèt belangrijkste woord…
Lees meer
Insight

Holacracy: werknemers aan de macht

Heeft u ooit een verbeteropportuniteit opgemerkt met betrekking tot de manier waarop het werk georganiseerd werd? Misschien had u ideeën over een betere invulling van…
Lees meer
Bekijk alle inzichten

Onze experten

Kim Oostvogels
Op zoek naar webinars en whitepapers?
Wij hebben wat u zoekt.

Uw partner voor duurzame resultaten.

Möbius ondersteunt organisaties bij het ontwerpen en implementeren van de beste zakelijke oplossingen op strategische momenten. Samen met onze klanten realiseren wij impact en brengen strategie in praktijk.

Wilt u ons leren kennen?